Blog: Koffie met een Cop, de hoofd-Cop

Gepubliceerd op: 08-04-2020
We hebben ons eerste overleg met de nieuwe korpschef achter de rug. Dit keer geen Ridderzaal, geen vaandel, geen toespraken, zoals bij de vorige wisseling van de wacht, maar gewoon een bak koffie op het hoofdbureau in Den Haag. Bij de koffie wel een stuk taart. Daar hadden we als COR voor gezorgd. Uiteraard alles op anderhalve meter afstand. Want ja….. Corona he!

Het was een overleg met een feestelijk tintje, waarbij we eerlijk tegenover elkaar zijn geweest. Eerlijk in de zin dat wij onze verwachtingen hebben uitgesproken. Henk van Essen is voor ons geen onbekende. De afgelopen jaren hebben we vaak met hem om de tafel gezeten. Henk is een prettig mens. Betrouwbaar. Een politieman in hart en nieren. Ik weet zeker dat hij het belang van de medezeggenschap onderkent en dat de ‘menselijke maat’ en ‘de zorg voor elkaar’ bij hem in goede handen zijn.

Dat geeft vertrouwen. Tegelijkertijd moeten we vaststellen dat hij een vreselijk lastig baantje krijgt. Z’n voorganger, Erik Akerboom, noemde het ‘de mooiste hondenbaan’. Daar kan ik me alles bij voorstellen. We hebben Henk laten weten dat we hoge verwachtingen van hem hebben. Hij moet ervoor zorgen dat ons korps verder groeit naar een moderne organisatie. Naar de politie van de toekomst.
Als politie moeten wij hard werken om te kunnen voldoen aan alle eisen en wensen die de samenleving aan ons stelt. Elke dag weer.
Maar ook intern moet hij aan de bak. Als grootste werkgever moeten wij ervoor zorgen dat al die collega’s trots worden op het korps. Niet alleen op het uniform dat ze dragen, maar ook op de hele organisatie. Ze moeten zich er thuis voelen en het gevoel hebben dat het korps voor hen zorgt. Daar is nog een hele weg in te gaan.

Om dit allemaal te bereiken moet Henk de komende jaren boven zichzelf uitstijgen. Het goede nieuws is dat hij daarin niet alleen staat. Dat is namelijk ook onze inzet!
Wij zijn misschien af en toe een lastige gesprekspartner met veel noten op onze zang, maar bij ons staan de belangen van de collega’s en het korps altijd voorop. Ik zou zeggen: onderken dat en geef ons die positie.

En die koffie kan ook best zonder taart. Dat is eigenlijk nog gezonder ook.

Rob
Voorzitter COR

Wilt u een reactie plaatsen op dit bericht? Raadpleeg dan ons contactformulier. Contactformulier