Blog: Wisseling van de wacht

Gepubliceerd op: 01-05-2020
We hebben een nieuwe ‘eindbaas’. Vandaag heeft Erik Akerboom het stokje overgedragen aan Henk van Essen. Niet, zoals gebruikelijk in de Ridderzaal, maar gewoon in de aula van het politiebureau aan de Burgemeester Patijnlaan in Den Haag. In Henk z’n eigen oude HB (hoofdbureau), want zo moet dat voor Henk van Essen toch voelen.

‘Geen Ridderzaal? Dat hoeft voor Henk toch ook allemaal niet’, zei één van de Haagse collega’s vanochtend tegen mij. Misschien had hij wel gelijk, maar toch had ik Henk die mooie ambiance graag gegund. Je wordt toch maar één keer in je leven Eerste Hoofdcommissaris.

Het was een bijzonder afscheid en een bijzondere overdracht in een bijzondere tijd. Een gebeurtenis op anderhalve meter afstand. Gelukkig wel met mooie woorden. ‘Zorg goed voor ons korps en zorg goed voor elkaar’, zei Erik tegen Henk. Daarbij is hij van mening dat het korps bij Henk in goede handen is. Misschien nog wel belangrijker, dat de belangen van de collega’s bij hem in goede handen zijn. Henk heeft oog voor de ‘menselijke maat’ en ‘de zorg voor elkaar’.
Onderwerpen, die wat mij betreft, de komende periode op nummer 1 van de prioriteitenlijst staan en op nummer 2 en op nummer 3. Wij zullen als grootste werkgever KEIHARD moeten werken om ervoor te zorgen dat al die collega’s weer trots worden op hun eigen korps. Dat ze zich er thuis voelen, dat ze het gevoel hebben dat het korps voor hen zorgt. Alleen dan kunnen we met z’n allen blijven voldoen aan de huizenhoge verwachtingen die de buitenwereld heeft van de politie.

Gelukkig benoemde Henk van Essen het zelf ook. Het vertrouwen in de politie is de afgelopen jaren gestegen, zo zei hij, maar aan de binnenkant moeten we nog een been bijtrekken. Zo is het en daarbij willen wij als medezeggenschap graag helpen.
Alle lof was er ook voor Erik Akerboom. Die heeft van de politie meer een eenheid gemaakt. Hij was de perfecte link tussen ons korps en de minister. In het laatste jaar eiste hij een steviger positie op in het maatschappelijk debat. Ook durfde hij steeds meer stelling te nemen bij politieke vraagstukken. Dat had het korps nodig. Als het over de politie gaat, dan moet je tegen de stroom in durven zwemmen.
De afgelopen jaren heeft het soms aardig geclasht tussen de korpschef en de COR, maar dat bleef altijd binnen, duurde niet lang en was nooit op de persoon. Als COR wensen wij Erik en de AIVD toe dat de blik stroomopwaarts gericht blijft. Schroom niet om in te gaan tegen de heersende maatschappelijke en politieke grillen als wensen niet overeenkomen met wat reëel is.

 

Lees hier de speech van Rob den Besten.

Wilt u een reactie plaatsen op dit bericht? Raadpleeg dan ons contactformulier. Contactformulier