Den Besten vertrekt als voorzitter COR

Gepubliceerd op: 11-05-2020
Rob den Besten vertrekt als voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR). De Rotterdammer is 3,5 jaar het gezicht van de landelijke medezeggenschap van de politie geweest. Den Besten wordt teamleider van het Team Grootschalig Opsporing (TGO) in de eenheid Rotterdam. Voordat hij toetrad tot de COR is hij projectleider regionaal team overvallen, overvallencoördinator en chef recherche geweest.

‘Ik ga weer boeven vangen’
De Rotterdammer gaat, volgens eigen zeggen, z’n hart achterna. “Ik ga weer doen wat ik het allerleukste vind: boeven vangen. In de afgelopen jaren heb ik er nooit een geheim van gemaakt dat ik op een dag terug zou gaan naar de recherche. Daarom ben ik ooit bij de politie gegaan.”
Hij is trots op wat hij in de afgelopen jaren met de medezeggenschap heeft bereikt. “Het waren geen eenvoudige jaren voor het korps. Politiek en samenleving hebben altijd hoge verwachtingen van de politie. De samenleving staat door allerlei nationale en internationale ontwikkelingen voortdurend onder spanning en dat heeft gevolgen voor het werk van de collega’s. Elke dag. Er komen altijd nieuwe prioriteiten bij, het worden er nooit minder. Alles bij elkaar legt dat een enorme druk op de collega’s. Als medezeggenschap moet je dit kritisch volgen en soms op de rem trappen. Dat hoort bij de baan en dat geeft ook niet want het gaat wel ergens om.”

Komende jaren niet eenvoudig
Ook de komende jaren worden niet eenvoudig, zo vreest de vertrekkende voorzitter. “Er zullen de komende jaren een heleboel collega’s met pensioen gaan en het zal niet eenvoudig zijn al die plekken tijdig op te vullen.” Hij hoopt dat de nieuwe korpschef zo nodig ‘nee’ zal zeggen tegen de politiek. “Henk van Essen is de buffer tussen de minister en het korps. Dat betekent ook dat hij af en toe zijn poot stijf zal moeten houden. Tot hier en niet verder.”

Ook vertrek secretaris COR
Overigens vertrekt ook de secretaris van de COR, Ellen Hermans. Dat maakte zij eind april bekend. Ellen zegt haar ambities niet langer te kunnen combineren met haar werk als secretaris. Wel zal ze actief blijven als lid van de OR politieacademie en de COR.
Ellen blijft haar werk als secretaris doen tot er een nieuwe is benoemd. Zij zal dan het dagelijks bestuur (DB) verlaten. “Haar vertrek is een gemis voor het secretariaat. Met de komst van Ellen en ook Bert van Dalen heeft het secretariaat een boost gekregen. Jammer, maar het is wat het is. De basis staat en de opvolger zal samen met Bert in een gespreid bedje terecht komen”, aldus Rob.

Opvolging en verkiezingen
Den Besten draagt maandag 11 mei de voorzittershamer over aan Loes Thissen, die waarnemend voorzitter wordt. Nick Daniels wordt haar vervanger.
De COR gaat, op korte termijn, verkiezingen organiseren om beide plekken op te vullen.
Als de nieuwe voorzitter is aangetreden dan zal Den Besten zijn zetel in de COR overdragen aan een ander OR-lid uit de eenheid Rotterdam.

Wilt u een reactie plaatsen op dit bericht? Raadpleeg dan ons contactformulier. Contactformulier