De COR verzoekt burgemeesters kritisch te kijken naar politie-inzet na corona

Gepubliceerd op: 16-04-2021
Door de coronapandemie wordt een groot beroep gedaan op de flexibiliteit van de politie. Vooral in de weekenden wordt veel inzet gevraagd om orde en veiligheid te handhaven. Deze capaciteit gaat ten koste van de basispolitiezorg in de wijken en de verbinding die de politie heeft met de samenleving.

Al tijden kampt de politie met capaciteitstekorten met als gevolg dat de roosterdruk en mentale en fysieke belasting voor collega’s toeneemt. Dit gaat om alle politiemensen die dagelijks op straat, in de opsporing, de intelligence, bij de meldkamers en de ondersteuning werken.

Diverse burgemeesters hebben afgelopen week gepleit voor het openen van de terrassen met het argument dat handhavers onder enorme druk staan en aan het eind van hun latijn raken. Tegelijkertijd wordt burgemeesters gevraagd om het organiseren van (grote) evenementen mogelijk te maken als er versoepelingen komen. De nieuw herwonnen vrijheid na de strenge coronamaatregelen mag gevierd worden. Wij begrijpen dat iedereen toe is aan een feestje, dat zijn wij zelf ook. De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie verzoekt de burgemeesters de evenementen zo te organiseren dat een veilig verloop niet op het bordje van de politie en andere overbelaste handhavers komt te liggen.

Een flink aantal politiecollega’s heeft de afgelopen maanden tientallen tot zelfs 200 overuren gewerkt. Dat kan niemand oneindig volhouden. Onze collega’s, die altijd een stap naar voren doen als dat nodig is, hebben een adempauze nodig. Dit om de toenemende druk, veroorzaakt door o.a. de capaciteitstekorten van de komende jaren, aan te kunnen en zo de verbinding met de samenleving in stand te houden en te verstevigen.
De COR verzoekt het gezag dan ook dringend om weloverwogen keuzes te maken in de vraag naar politieondersteuning en ervoor te zorgen dat er geen crisis na de crisis optreedt.

Wilt u een reactie plaatsen op dit bericht? Raadpleeg dan ons contactformulier. Contactformulier