De COR verbijsterd over bezuiniging politie

Gepubliceerd op: 04-07-2019
Met ongeloof en verbazing heeft de Centrale Ondernemingsraad (COR) begrepen dat de minister de komende jaren fors gaat bezuinigen op de politie. “Hoe serieus neemt de minister de openbare orde en veiligheid in dit land?”, aldus voorzitter Rob den Besten.

De politie moet de komende jaren zo’n 145 miljoen euro inleveren. De bezuinigingen werden eind juni in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. “Als je die brief leest dan denk je dat de politie wederom een financiële injectie krijgt. Op het eerste gezicht: een juichende brief. Als je tussen de regels doorleest, dan zie je wat er echt aan de hand is.”

“Die bezuinigingen gaan ervoor zorgen dat de politie wordt teruggeworpen in haar ontwikkeling. Zo’n grote bezuiniging gaat veel consequenties hebben voor ons werk. Plannen die er waren, moeten nu weer in de koelkast. Terwijl er nog nooit zoveel geld in de regeringskas heeft gezeten. We hebben uiteraard nog niet precies in kaart welke gevolgen dit zal gaan hebben, dat is iets voor de komende tijd.” 
In ieder geval gaat de kwaliteitsinjectie voor de opsporing in de basisteams niet door. De vrijgemaakte hulpofficier van justitie komt dus voorlopig niet in elk basisteam. “Dit is een gemiste kans. Helaas komen er nog teveel processen verbaal terug van het Openbaar Ministerie, dat had hier zeker mee verbeterd.”

En dat terwijl het kabinet in 2017 zo goed begon. “Toen werden de eerste noodzakelijke stappen gezet om de politie er weer bovenop te helpen. Wij waren echt oprecht blij met de financiële injectie die er toen kwam. Dat gaf aan dat het kabinet de problemen in de veiligheidsketen en bij de politie erkende.” Maar het bleek een dode mus.

Volgens Den Besten moet onder andere de politie nu bloeden voor het financiële beleid van het ministerie van Justitie en Veiligheid. “Vraag me niet hoe het mogelijk is, maar er is blijkbaar een tekort van een half miljard geconstateerd. Dan heb je toch even niet op zitten letten. Dat de politie nu moet opdraaien voor een substantieel gedeelte is echt onacceptabel.”

De COR doet een beroep op de Tweede Kamer en vraagt met klem de brief nog eens goed te lezen. “Ik snap best dat het huishoudboekje van het ministerie op orde moet zijn, maar zo rücksichtslos korten op een organisatie als de politie is absoluut niet verantwoord. Ik heb mijn hoop gevestigd op de politieke partijen in de Tweede Kamer.”

Wilt u een reactie plaatsen op dit bericht? Raadpleeg dan ons contactformulier. Contactformulier